Ekstrakty roślinne

 

Technologia ekstrakcji za pomocą CO2

Ekstrakty były tradycyjnie otrzymywane przy użyciu rozpuszczalników w postaci alkoholu lub alkanów, za pomocą których produkowano wyciągi z materiału roślinnego. Jednak dzięki rozwojowi technologii możliwe stało się wykorzystanie dwutlenku węgla w charakterze rozpuszczalnika w celu wyekstrahowania z chmielowych szyszek ich esencji cennej dla browarników. CO2 posiada wiele zalet w porównaniu z tradycyjnymi rozpuszczalnikami, jako że jest substancją powszechnie występującą w środowisku i odgrywa znaczącą rolę w naszej fizjologii - jest neutralny dla człowieka. Dwutlenek węgla pod wysokim ciśnieniem (w warunkach nadkrytycznych) staje się doskonałym rozpuszczalnikiem, zdolnym do ekstrahowania wybranych składników. Co istotne, ekstrakt jest wolny od nawet śladowej zawartości CO2.

Ekstrakt jest stabilny - jego skład nie zmienia się nawet przy magazynowaniu przez dłuższy czas. Produkt nie zawiera azotanów i innych zanieczyszczeń - składa się wyłącznie ze skoncentrowanych żywic chmielowych.

Ekstrakcja nasion jagodowych w warunkach nadkrytycznych potwierdza obecność wysokiej jakości olejów wielonienasyconych oraz flawonoidów. Uzyskane oleje i barwniki naturalne można wykorzystać w wielu dziedzinach przemysłu, np. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym. Dysponujemy najnowszym i najnowocześniejszym zakładem ekstrakcji nadkrytycznej CO2 w Europie, uruchomionym w 2011 r. Technologia ekstrakcji w warunkach nad krytycznych CO2 nie zanieczyszcza środowiska, nie generuje szkodliwych pozostałości. Produkty ekstrakcji oraz pozostałości poekstrakcyjne są czyste, bez żadnych szkodliwych dodatków.

 

Ekstrakt z nasion maliny
Olej z nasion maliny stosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami co m.in. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających.

Olej z nasion maliny wykazuje działanie w zakresie ochrony przeciwko promieniowaniu UVB i UVA, dzięki czemu jest szczególnie cennym składnikiem ochronnych preparatów kosmetycznych przeznaczonych dla osób, które filtrów przeciwsłonecznych nie stosują. Olej z nasion maliny jest wchłaniany przez skórę powoli. Jest to szczególnie ważne dla osób o suchej cerze, gdyż doskonale ją natłuszcza, nawilża i uelastycznia. Posiada przyjemny owocowy zapach.

Ekstrakt z nasion maliny zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT. Są to kwasy, które sprzyjają utrzymaniu młodego wyglądu skóry. Niedobór NNKT sprawia, że skóra traci jędrność i elastyczność, szybciej wiotczeje i pojawiają się zmarszczki, jest przesuszona i osłabiona, przez co słabiej radzi sobie z uszkodzeniami mechanicznymi, a także jest bardziej narażona na działanie niesprzyjających czynników atmosferycznych. Ekstrakt z nasion malin posiada wysokie stężenie witaminy E, zwanej witaminą zdrowia i młodości, która działa antyoksydacyjnie. Kwas elagowy, który działa przeciwzapalnie, zatrzymuje degradację kolagenu.

Ekstrakt nasion z czarnej porzeczki

Olej z nasion czarnej porzeczki stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowego zapalenia, egzemy, łuszczycy, łupieżu, przeciwdziała wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT zawarte w oleju z nasion czarnej porzeczki, a szczególnie GLA, działają bakterio- i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a przez to na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.

 

Ekstrakt z nasion truskawki


Olej z nasion truskawki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Może być stosowany do produkcji kosmetyków do twarzy i ciała tworzonych z wykorzystaniem naturalnych olejków eterycznych (odżywki do włosów, kremy do rąk, pomadki do ust). Ekstrakt z nasion truskawki charakteryzuje się lekką konsystencją oraz zapachem charakterystycznym dla owoców truskawki. Olej z nasion truskawki może być stosowany także przez przemysł spożywczy jako dodatek do suplementów diety.

 

Ekstrakt z czerwonej papryki słodkiej

Ekstrakt z czerwonej papryki słodkiej jest bogatym źródłem naturalnych karotenoidów. Stosowany jest głównie jako barwnik do żywności, m. in. w sosach sałatkowych, produktach mięsnych, w tym wędlinach. Często, głównie do barwienia serów, używa się go w połączeniu z annato, innym naturalnym preparatem karotenoidowym.

Preparaty z papryki stosowane są również do przedłużania trwałości gotowych dań mięsnych, zarówno chłodzonych, jak i mrożonych. Rosnące zainteresowanie naturalnymi karotenoidami wiąże się z ich działaniem prozdrowotnym – są antyutleniaczami, chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i tlenu, hamują rozwój niektórych typów nowotworów.

Certyfikat INCI

 

SCF NATURAL

al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 13,

24-110 Puławy,

tel. 81 565 23 27
faks 81 470 72 92

biuro@scfnatural.pl

SCF NATURAL

Sąd Rejonowy Lublin-Wschód z siedzibą 
w ŚwidnikuVI Wydział Gospodarczy 
KRS 0000452142

NIP 716-281-39-78

REGON 061513841

Kapitał Zakładowy 15 001 000 zł

Centrum Produkcyjno-Logistyczne

Suchodoły 120,

21-060 Fajsławice,

tel. 81 585 34 14 / 15

suchodoly@scfnatural.pl

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information