Granulaty chmielowe są doskonałą alternatywą dla szyszek, oferując przy tym dodatkowe zalety w postaci zwiększonej jednorodności, wygody stosowania i magazynowania bez utraty jakości. 

Granulat T-90 to wysuszone z zmielone szyszki chmielowe, sprasowane na granulat. Zawartość olejków chmielowych, kawasów goryczkowych i polifenoli w granulacie typ 90 jest taka sama jak w chmielu wyjściowym. Nazwa granulat T-90 informuje, że z partii 100 kg szyszek można otrzymać praktycznie ok. 90 kg granulatu typ 90 (straty: czyszczenie, dosuszanie, odpylanie).

Granulat T-45 jest to produkt dodawany do piwa pożądanej goryczki oraz charakteru chmielowego. Granulat wzbogacony lupuliną, znany jako „typ 45”, wytwarzany jest poprzez mechaniczne wzbogacanie gruczołami chmielowymi zamrożonego chmielu. Jest to proces, w którym część listka i osadka szyszki zostają usunięte z proszku poprzez przesianie przez sito. W produkcji granulatu nie są stosowane żadne dodatki. Nazwa granulat T-45 pochodzi od tego, że ze 100 kg szyszek po przetworzeniu otrzymuje się praktycznie ok. 45 kg granulatu typ 45. 

 

Granulat chmielowy wytwarzany jest przez mielenie i delikatne ugniatanie szyszek chmielowych w celu zachowania oryginalnej jakości produktu. Chmiel z którego produkowany jest granulat nie jest modyfikowany genetycznie „GMO”.

 

Granulat Lubelski
α- kwasy - 3,0 – 5,5 %
Granulat Marynka
α- kwasy - 7,0 – 10,00 %
Granulat Hallertauer Tradition
α- kwasy- 4,0 – 7,0 %
Granulat Magnum
α- kwasy - 8,0 – 14,0 %
Granulat Perle
α- kwasy - 4,0 – 9,0 %
Granulat Sybilla
α- kwasy - 6,5 – 8,0 %
Granulat Iunga
α- kwasy – 10,0 – 14,0 %
Granulat Aurora
α- kwasy - 8,5 – 12,0%

 

Alfa-kwasy (α-kwasy) – grupa organicznych związków chemicznych o gorzkim smaku występujących w szyszkach chmielu. Zaliczane są one do żywic chmielowych. Zawartość α-kwasów jest jedną z najważniejszych cech jakościowych chmielu. Zarówno masa, jak i skład wytworzonych w szyszkach chmielowych α-kwasów zależą od odmiany chmielu (aromatyczny, goryczkowy), warunków pogodowych i położenia geograficznego. W zależności od sezonu ten sam gatunek chmielu może zawierać odmienne ilości α-kwasów.

 

SCF NATURAL

al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 13,

24-110 Puławy,

tel. 81 565 23 27
faks 81 470 72 92

biuro@scfnatural.pl

SCF NATURAL

Sąd Rejonowy Lublin-Wschód z siedzibą 
w ŚwidnikuVI Wydział Gospodarczy 
KRS 0000452142

NIP 716-281-39-78

REGON 061513841

Kapitał Zakładowy 15 001 000 zł

Centrum Produkcyjno-Logistyczne

Suchodoły 120,

21-060 Fajsławice,

tel. 81 585 34 14 / 15

suchodoly@scfnatural.pl

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information